måndag, september 13, 2010

Formfranska- Leila Lindholm

Jag lyckas sällan med bröd, men med surdegsbröd jag gjort har jag lyckats med =) Idag testade jag att göra ett helt vanligt bröd, nämligen Leilas formfranska! Hade en jäst som behövde ta slut och et uttråkad Inez som behövde underhållas, så det vara bara att kavla upp ärmarna och köra =)

Det blev väldigt gott och lyckat! Jag bytte däremot ut durumvete till bovete då jag inte hade durum hemma. Vad skillnaden är har jag tyvärr ingen aning om... Berätta gärna om du vet!

Recept

50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk flytande honung
2 tsk brödsirap
1 dl god olivolja
1.5 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
10 dl vetemjöl special
smör
sesamfrön eller blå vallmofrön till brödformarna
flingsalt till utbakningen
1 st ägg till pensling

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, brödsirap, olivolja och flingsalt.

2. Tillsätt durumvetemjölet och sist vetemjöl special tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.

3. Jäs i bunke under bakduk, i cirka 40 minuter till dubbel storlek.

4. Smöra och bröa formarna med sesamfrö eller vallmofrön.

5. Dela degen i två, knåda den lite och rulla sedan ut till två limpor och lägg i de smorda formarna.

6. Låt dem jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

7. Pensla limporna med lite vatten, strö över lite flingsalt och gör ett snitt på längden.

8. Grädda i 25-30 minuter och låt svalna på ett brödgaller.

Min goda Formfranska

bild från recept.nu

källa recept.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

kommentera gärna- då blir jag glad, men:

*använd en vänlig ton

*var helst inte anonym, har du ej blogg så skriv gärna en liten kråka =)

*inget tävlings-spam

*vett och etikett

*svarar dig ofta här i min blogg, kommenterar du hos mig tittar jag såklart tillbaka hos dig =)

*gillar du bloggen, lägg till mig på bloglovin