onsdag, maj 19, 2010

Brownietårta med blåbärsmousse

Imorgon är min sista arbetsdag så tänkte bjuda på lite gott fika =)

Browniebotten:
150 g mörk choklad
100 g mjukt smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl

Blåbärsmousse:
6 gelatinblad
225–250 g blåbär
3 äggulor
1 dl florsocker
2 dl Arla Ko® gräddfil
3 dl Arla Ko® vispgrädde

Gör så här:
Botten:
Sätt ugnen på 175°.
 Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smält chokladen i vattenbad eller mikro.
 Rör ihop smör och socker.
Rör ner äggen ett i taget och blanda med chokladen.
Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl och rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min.
Låt kakan kallna i formen.

Mousse:
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min.
Mixa blåbären till en fin puré.
Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt och blanda med blåbären.
Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull.
Rör ner dem i äggsmeten.
Blanda ner gräddfilen.
Vispa grädden och vänd ner i smeten.
Häll smeten i formen på den kalla kakan.
Låt stå i kyl ca 5 tim.
Ta kakan ur formen och garnera med blåbär och ev en ros.





1 kommentar:

  1. Den såg verkligen underbart god ut. Sköt om dig.
    Kram

    SvaraRadera

kommentera gärna- då blir jag glad, men:

*använd en vänlig ton

*var helst inte anonym, har du ej blogg så skriv gärna en liten kråka =)

*inget tävlings-spam

*vett och etikett

*svarar dig ofta här i min blogg, kommenterar du hos mig tittar jag såklart tillbaka hos dig =)

*gillar du bloggen, lägg till mig på bloglovin