torsdag, april 22, 2010

Vaniljbullar

Fick för mig att baka vaniljbullar, behövde vara lite kreativ men hittade ingen inspiration med lera, papper eller sax... Så det fick bli köket och bakning. Huvudet är väl lite sådär, men jag blir knäpp av att bara vila och inte göra något...
Slank in på Baka Bullar och hittade det här receptet som jag följer;

Vaniljbullar
Du behöver

Deg
50 gram jäst (för söta degar)
175 gram smör
5dl mjölk
2 dl rårörssocker
1/2 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl special

Fyllning
2 äggulor
100-150 g smör
1,5 dl socker
1,5 tsk vaniljpulver eller 2 msk vaniljsocker

Gör så här
30 stora bullar eller 45 små
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker och vanilj. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.
Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 40X40 cm.
Rör samman rumsvarmt smör, äggulor, socker och vanilj till en jämn smet.
Bred ut fyllningen över degen, men spara en liten remsa i framkant på degen. Vispa upp ägget och pensla kanten med det.
Rulla samman degen, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen.
Mät och skär degen i 30 eller 45 skivor. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv.
Lägg helst bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten. Det går också att smörja plåten.
Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.
Det är svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.
Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något på galler och servera nygräddade!

Återkommer senare med resultatet =)





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

kommentera gärna- då blir jag glad, men:

*använd en vänlig ton

*var helst inte anonym, har du ej blogg så skriv gärna en liten kråka =)

*inget tävlings-spam

*vett och etikett

*svarar dig ofta här i min blogg, kommenterar du hos mig tittar jag såklart tillbaka hos dig =)

*gillar du bloggen, lägg till mig på bloglovin